Je B2B e-shop přítel či nepřítel B2B obchodníka? II.

29.6.2023
« Zpět na výpis článků

Je B2B e-shop přítel či nepřítel B2B obchodníka? To záleží na hlavě obchodu tj. na obchodním řediteli/ce. Když využije správný systém a správně nastaví pravidla, mohou se dít velké věci.

Kde je příležitost

Změnit pohled na svět není nikdy jednoduché. Pokud se to ale podaří, může to přinést významnou změnou. K lepšímu. 

Příležitost k jedné takové změně je nyní otevřena v oblasti B2B obchodu resp. ve využití pokročilých B2B e-shopů nebo chcete-li B2B online sales platforem k efektivní komunikaci s firemními zákazníky.

Co funguje v obchodu už stovky let

Svět B2B má svá specifika. Je to svět, kde firma prodává firmě a přitom člověk člověku. Kde se obchod stvrzuje podáním ruky a pohledem do očí. Kde jedno vyřčené slovo či gesto může znamenat mnoho. Kde zažíváte těžké chvíle s nákupčími anebo při dodávce. A kde radost je sdílená a velká, když se vše povede. Bylo to tak stovky let.

Pomýlení internetové bubliny

Už je to nějaký čas, kdy se zdálo, že všechno bude jinak. V rámci internetové bubliny byly investovány miliardy do různých B2B tržišť. S vidinou, že už jen budeme klikat na objednávky a už se nikdy nebudeme muset vidět

Někdy v těchto dobách vzniklo i vnímání e-commerce jako nového prodejního kanálu, který je konkurenční k přímému prodeji.

Bere obchodníkům provize. Bere jejich pracně nasbírané znalosti a přetvoří je ve volně dostupný užitečný obsah na e-shopu. Bere obchodníkům práci. Bere obchodníkům jejich smysl.

Může to být všechno jinak

Anebo může být vše jinak. Ano, celá civilizace se přesouvá postupně do online. Mnoha různými cestami. A tak má smysl ji nějakou formou následovat.

Na druhou stranu se ukazuje, že přímý kontakt má stále svůj hluboký smysl a přidanou hodnotu. 

Není to tedy náhodou tak, že “offline” a “online” nejsou konkurenční světy, ale naopak něco, co se může skvěle doplňovat a významně zvýšit naši efektivitu? Úvaha je prostá, založená na starém známém pravidle 80/20.

Efektivní spojení “online” a “offline” světa v B2B obchodu

Jak vypadá "rozděl a panuj" v ideálním případě?

Obchodník a  zákaznické centrum 

Dělá činnosti s nejvyšší přidanou hodnotou pro akvizici, rozvoj a retenci zákazníků:

  • Hledá a oslovuje nové zákazníky.
  • Rozvíjí zákazníky.
  • Vysvětluje nové produkty.
  • Naslouchá zákazníkům a odhaluje jejich dosud skryté potřeby.
  • Řeší větší a složitější obchodní případy.
  • Řeší vážnější problémy, kde lidský kontakt je nezastupitelný.

B2B eshop / ecommerce / portál / platforma / online sales řešení 

Zajišťuje ty činnosti, které lze v online zajistit efektivněji - z pohledu dodavatele i nakupujícího

  1. Transakční objednávky zadané kdykoliv a odkudkoliv, přitom v komfortním prostředí šitém na míru nakupujícímu.
  2. Podpora zákazníků odkudkoliv - lze se “převtělit” za nakupujícího a operace typu objednávka dokončit nebo udělat za nakupujícího, všechny změny jsou přitom logovány.
  3. Pobídkové aktivity pro B2B - ne jen “jednou za čtvrt roku vám pošleme nový ceník s vaší úrovní cen”, ale průběžné motivování a směřování pozornosti - na výprodeje, na novinky, na TOP příležitosti v daném segmentu apod. včetně asertivního zobrazování možných výhod “když uděláš X, získáš Y” na všech správných místech eshopu
  4. Podpora cílené  komunikace - šitá na míru různým segmentům zákazníků - lze vytvářet stránky pro různé účely včetně automatizovaného zobrazení produktů podle daných pravidel
  5. Efektivní podpora zbožíznalství - u všech produktů lze rychle dohledat typy informací pro různé cílové skupiny a účely.
  6. V neposlední řadě poskytuje podkladová data o tom, že je u daného zákazníka potřeba nějaká akce.

Přínosy B2B e-shopů pro obchod

Může jich být mnoho. Shrňme si ty nejdůležitější. 

  1. Rutinní činnosti obchodních zástupců a zákaznického centra vyřešíte B2B e-shopem a zvýšíte tak efektivitu jejich práce, na nich zůstane ta kreativní část - hledání nových zákazníků, pečlivé naslouchání , hledání příležitostí k dalšímu růstu, v neposlední řadě pak k jejich udržení a zabránění odchodům.
  2. Přes B2B e-shop poskytujete svým zákazníkům komfortní prostředí pro objednávání a orientaci v produktech jako jinou konkurenční výhodu než nižší cenu. Můžete přitom pokrýt potřeby jak malých, tak středních i velkých firemních zákazníků.
  3. B2B eshop poskytuje detailní data o chování zákazníků pro následné cílené akce - Výši obchodů s daným zákazníkem dodá každý ERP systém. Ale třeba pouze navštívené kategorie zboží,  stránky produktů či speciálních nabídek? Vytvoření cílených nabídek s pobídkami šitými na míru dle předchozího chování? 

Co dále?

I s vámi můžeme vytvořit něco skvělého

emorfiq skvěle slouží velkým i menším firmám, a hlavně roste spolu s jejich businessem. Jakmile jednou váš online prodej jede na emorfiq, nemusíte se obávat, že budete muset systém znovu měnit. A nebudete ho muset vyměnit, ani když přijdou nové verze technologí, na kterých emorfiq běží. emorfiq vás podpoří i v růstu na zahraničních trzích, při propojování na marketplaces, ale i v kombinaci B2B a B2C.

Buďte o krok napřed

Přihlašte se k odběru tipů na zvýšení výkonu a efektivity e-commerce od nás.